Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Περικοπές των μισθών μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη








Με την κοπή μισθών τείνει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά επίσης μπορεί να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη, δεδομένου ότι μειώνει την εγχώρια κατανάλωση, έχει προειδοποιήσει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας  ( I.L.O.)

Η ΔΟΕ έχει προειδοποιήσει ότι η περικοπή των μισθών σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανεργία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε μετά την μηνιαία εκδοση του Αυγούστου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  (ΕΚΤ), για μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία καθορισμού των μισθών -  όπως μείωση των κατώτατων μισθών - σε συνδυασμό με μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η μείωση των μισθών δεν έχει την τάση να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών, αλλά μειώνει  την εγχώρια κατανάλωση, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη, λένε οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ.

"Κάθε φορά που η πτώση των μισθών μειώνει την εγχώρια κατανάλωση περισσότερο από ό, τι αυξάνει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, θα έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας", δήλωσε ο κ.Πάτρικ Μπελσερ, ανώτερος οικονομολόγος στην ΔΟΕ  στις  Προϋποθέσεις της Εργασίας και Κλάδου Απασχόλησης και κύριος συντάκτης της  ΔΟΕ για την Παγκόσμια Εκθεση των Μισθων .

«Αυτό εξηγεί γιατί οι μισθοί μειώνονται σε περιόδους κρίσης, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης της συνολικής ζήτησης και πληθωρισμό των τιμών, παρά σε ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη", πρόσθεσε.

Η ΔΟΕ προειδοποίησε επίσης ότι επιδιώκουν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω του χαμηλότερου κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος - μειώνοντας τους μισθούς ή να αφήσει την παραγωγικότητα να αυξάνεται ταχύτερα από τους μισθούς - δεν θα ήταν βιώσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Αν οι ανταγωνιστικές περικοπές των μισθών που επιδιώκει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες, ανταγωνιστικά  κέρδη θα ακυρώσει και το φθίνον αποτέλεσμα της παγκόσμιας περικοπής μισθών στην κατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση της συνολικής ζήτησης και της απασχόλησης», δήλωσε ο Πάτρικ Μπελσερ .

Η αύξηση των μισθών που είναι συστηματικά πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν είναι βιώσιμο. Το αντίθετο είναι επίσης αλήθεια. "Ο στόχος είναι για τους μισθούς και την παραγωγικότητα να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό», κατέληξε  Π. Μπελσερ.

Αυγ 2012  ΓΕΝΕΥΗ

INTERNATIONAL LABOUR ORGANIZATION

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολι σωστος! μπραβο!